Masz ochotę na coś nowego? Chcesz zaskoczyć znajomych? Mamy na to pomysł. Przygotowaliśmy propozycje drinków z prosecco, które z łatwością przygotujesz w domu. Mogą to być twoje chwile zabawy w gronie bliskich osób.
Aperol Spritz
Prawdziwy włoski klasyk. Najlepiej wygląda w dużym kieliszku do wina, ale smakuje tak samo dobrze nawet w szklance. Świeży, słodko-gorzki.
Składniki:
75 ml Prosecco
50 ml Aperol
25 ml wody gazowanej
1 plaster pomarańczy
Przygotowanie:
- Napełnij kieliszek lodem.
- Do kieliszka wlej Prosecco, Aperol i wodę gazowaną.
- Plastra pomarańczy użyj do ozdobienia kieliszka.
Limoncello Spritz
Lekki szprycer na bazie cytrynowego likieru Limoncello. W letniej wersji najlepiej smakuje z lodem. Bardzo orzeźwiający, gorzki i kwaśny.
Składniki:
45 ml Limoncello
45 ml wody gazowanej
75 ml Prosecco
plaster cytryny
mięta (do dekoracji)
Przygotowanie:
- Schłodź kieliszek w zamrażarce lub napełnij go lodem.
- Do kieliszka wlej Limoncello, Prosecco i wodę gazowaną.
- Na koniec ozdób cytryną i miętą.
Mimoza
Mimoza smakuje jak wakacje. We Włoszech jest popularnym aperitifem, a Amerykanie uwielbiają ją pić podczas swoich “Sunday Brunchy”. Polecamy serwować ją w kieliszkach do szampana. Smakuje bardzo delikatnie i owocowo.
Składniki:
40 ml soku pomarańczowego (najlepszy będzie ten świeżo wyciśnięty)
100 ml Prosecco
Przygotowanie:
- Do kieliszka wlej sok pomarańczowy i Prosecco. Gotowe!
Hugo Spritz
Nieoczywisty, idealny na sezon wiosenno-letni. Orzeźwiający, lekki. Słodki i kwaśny jednocześnie.
Składniki:
120 ml Prosecco
50 ml wody gazowanej
40 ml syropu z kwiatów bzu
5 cząstek limonki
mięta
Przygotowanie:
- Do kieliszka lub szklanki wrzuć cząstki limonki i dokładnie je rozgnieć.
- Dodaj listki mięty i syrop z kwiatów bzu.
- Jeśli lubisz, dodaj również lód.
- Wlej prosecco i wodę gazowaną.
- Dokładnie wymieszaj.